Logo object COM Nesnesinin tanımlanması

 

Lobject tarafında bence ilk olarak ele alınması gereken konu yazılıma yeni başlayanlar için Lobject nesnesinin register edilmesi, referans olarak eklenmesi ve bir değişkene atanması olacaktır.
Öncelikle Lobject ile ilgili bilgi vermek isterim;
Lobject nedir? Bu soru birçok yazılımcı tarafından ne işe yaradığı bilinse de tam açıklama anlamında cevap alamadığım bir soru. Bana göre bana sorulduğunda ise gayet açıklayıcı olduğunu düşündüğüm cevap karmaşık ve bütünlüğünün dışarıdan yazılacak SQL kodları ile sağlanmasının zor olduğu LOGO Veritabanına veri bütünlüğünü bozmadan, doğru kayıtları atmamızı sağlayan bir nesne olarak adlandırıyorum. Bir başka deyişle Logo tüm tabloların bağlantısını referanslar ile gerçekleştiriyor. Hali ile her tabloda birçok sonunda REF ile biten kolonlarla karşılaşıyoruz. LOBJECT işte bu kolonları öğrenme ihtiyacını ortadan kaldırıyor.
Kullanımı öğrenince çok basit ancak öğrenene kadar çıldırtan bir nesne bana göre ama öğrenince gayet zevkli yazması olan bir program. LOBJECT ile LOGO uygulamasında ana kayıtlar ve Hareket altındaki kayıtları ekleme, değiştirme ve silme gibi işlemler yapabiliyor olacağımız bir nesne. Sanırım bu kadar uzun anlatmak yeterli artık nesnenin tanımlanmasına başlayalım.
Nesneyi tanımlayabilmek için uygulama geliştireceğimiz bilgisayarda mutlaka LOGO uygulamasının bir kez bile olsa çalıştırılmış olması gerekmektedir. Bu registery kısmına gerekli keyleri atar. Uygulamayı çalıştırdıktan sonra Windows 7’ye kadar ister çalış ekranına istersek CMD tarafında aşağıdaki yazdığımız kodları yazabiliriz. Ancak Windows 8 ve 8.1 için mutlaka CMD açılırken Yönetici Olarak çalıştır denmesi gerekmektedir. Aksi takdirde registery kısmına erişim sağlayamadığı için kayıt işlemi yapılmayacaktır.
Lobject için için iki tane dosya vardır. Bir dll dosyası mevcuttur birde exe ben genelde exe dosyasını kullanıyorum. Eğer iç ağda bir uygulama geliştirecekseniz exe dosyası hem hızlı çalışmakta hemde çok kullanıcıya izin verdiği için tercih edilmektedir. Ancak ben her dosyanında regsiter edilemesi hakkında bilgi vereceğim.
1-     Exe dosyasının register edilmesi:
Logo uygulamasının bulunduğu klasöre giriyoruz. Benim örneğimde TIGER_ENT klasörü
LOBJECT.exe /REGSERVER komutu ile kayıt işlemini başlatıyoruz.
lobjeexe


Kaldırmak içinse
LOBJECT.exe /UNREGSERVER komutunu kullanmamız yeterli.
2-     DLL Dosyasının register edilmesi
Yine logonun kurulu oldğu klasöre giriyoruz. Ve
regsvr32 LOBJECT.dll komutunu çalıştırıyoruz
lobjedll
Kaldırmak içinse regsvr32 LOBJECT.dll /U yazmamız yeterli.
Kaydımızı yaptık. Şimdi visual studio uygulamamızdaki Project menüsünden Add Reference alanını kullanıyoruz.
referenceadd









Açılan ekrandaki COM üzerindeki Unity Object Library
Unitysecim







Aktif ediyoruz.Ok dedikten sonra artık LOBJECT visual studio üzerinde kullanılabilir duruma gelmiş oluyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Java da ses oynatma

LOGO Object ile Login olmak